Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

¿COM CELEBREM LA SETMANA SANTA A CATALUÑA?

18-04-2019

DESCOBREIX LES TRADICIONS CATALANES DURANT LA SEMANA SANTA

La Setmana Santa és la commemoració de la religió cristiana a la Passió, la mort i la Resurrecció del seu messies, Jesús de Natzaret, fill del Senyor. Durant aquests dies compresos entre Diumenge de Rams i el Diumenge de Resurrecció, els creients organitzen processons i realitzen actes religiosos en memòria de Crist. En cada territori se celebra de manera diferent, cadascun amb les seves pròpies tradicions i costums. Passaràs aquests dies a Catalunya? T'expliquem com celebrem aquesta festivitat religiosa i quines són les tradicions més conegudes.

1- Diumenge de Rams: també conegut com el "Dia de la Palma"; es celebra l'entrada triomfal de Jesucrist a Jerusalem, just abans del Sant Sopar; és el primer dia de Setmana Santa. Segons la tradició catalana, aquest dia les famílies es reuneixen a les portes de les esglésies i catedrals on el bisbe beneeix les palmes, palmons i branques d'olivera; en aquest moment els protagonistes són els nens, que donen cops a terra amb les palmes per donar un toc festiu a aquesta celebració. En acabar la benedicció, s'avança en processó fins a l'interior del temple, on el bisbe oficia un sermó i llegeix  versicles de la Passió.

A Barcelona aquest dia se celebra la "Processó de la Burreta", a l'església de Sant Agustí, on es veu Jesús representat a sobre d'un ruc, tal com narra l'Evangeli sobre la seva entrada a Jerusalem.

2- Dijous Sant: Es commemora la celebració del Sant Sopar, l'últim  que va fer Crist amb els seus deixebles abans de ser traït per Judes Iscariot i en conseqüència, crucificat. Algunes de les representacions conegudes a Catalunya són “La Dansa de la Mortde la Processó de Verges (Girona) i "La Processó del Silenci" de Lleida o la de Badalona, ​​una de les més antigues de la història d'aquesta festivitat religiosa a la nostra comunitat autònoma.

3- Divendres Sant: Un dels moments més importants d'aquesta commemoració als últims dies del messies; en el qual es rememora la seva mort a la Creu. Aquesta és una jornada de dol i respecte per als cristians, en què se celebren misses en honor a la mort de Jesús de Natzaret i es representen Via Crucis vivents espectaculars i emocionants com el de Sant Hilari de Sacalm o el de Sant Climent de Sescebes, dos imprescindibles de Catalunya, sense cap dubte. La Processó del Sant Enterrament de Tarragona, i "La Passió" d'Olesa de Montserrat són també dues de les joies de la Setmana Santa a Catalunya.

4- Diumenge de Resurrecció: Se celebra que Crist "va ressuscitar d'entre els morts", segons el Nou Testament, tres dies després de ser crucificat pels romans. És un dia d'alegria en el que es canten "Caramelles", cançons típiques de la "Catalunya Vella" de caràcter religiós o profà per celebrar el miracle i també l'arribada de la primavera. Es canten a molts pobles de Catalunya; algunes de les destacades són les "Caramelles del Roser" a Osona, "Caramelles" a Sant Pere de Ribes i a Aguilar de Segarra, on s'organitzen les cantades  amb molta il·lusió i sentiment.

5- Dilluns de Pasqua: A Catalunya aquest dia és festiu i, tot i que és popular entre totes les famílies siguin o no creients, en el seu origen religiós es va començar a celebrar perquè arribava la fi de les restriccions de la Quaresma; segons la tradició, els padrins regalen als seus fillols la "Mona de Pasqua" (figures de xocolata) o el "Tortell de Pasqua" (semblant al Tortell de Reis; pot portar xocolata o no). En menjar aquestes postres es dóna per finalitzada la festivitat religiosa.

Viu la Setmana Santa a Catalunya i segueix les tradicions i processons més emocionants. A cada racó del nostre territori descobriràs formes diferents de celebrar-la!