Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

EN TRES ANYS LA CONCESSIÓ D'HIPOTEQUES A TIPUS FIX S'HA INCREMENTAT FINS A UN el 65%

25-03-2019

EN TRES ANYS LA CONCESSIÓ D'HIPOTEQUES A TIPUS FIX S'HA INCREMENTAT FINS A UN 65%


Durant l'exercici previ a 
l'2019, la concessió d'hipoteques a tipus fix es va elevar fins a un 65%, el que suposa el 13% del total de la cartera creditícia, tres vegades més que al tancament del 2015, quan aquest tipus de crèdit immobiliari suposava únicament el 37,4% enfront del 62,6% tipus variable.

Fa tres anys les hipoteques a tipus fix només constituïen el 4,5% del saldo creditici; actualment aquesta xifra ha incrementat fins a un 12,6% respecte dels préstecs actius a Espanya, segons l'Associació Hipotecària Espanyola.

Des de fa alguns anys, diverses entitats financeres (CaixaBank, BBVA, Sabadell i Bankia) s'han posicionat a favor de donar suport a les hipoteques a tipus fix, ja que permet al client una millora en la gestió dels seus pagaments perquè aquests es mantenen sense evolució al llarg de la vida del préstec. A més, per les entitats disminueix la possibilitat de mora, ja que la quota no oscil·larà a l'alça per l'usuari.

No obstant això, cal destacar que les hipoteques a tipus fix estan subjectes a majors interessos per assegurar la rendibilitat dels préstecs, ja que no depenen de les fluctuacions econòmiques.

La nova llei hipotecària que entrarà en vigor el 16 de juny de 2019 busca incentivar la conversió de les hipoteques de tipus variable a fix amb l'abaratiment de les comissions que afrontava el client fins ara. Es rebaixa la comissió del 0,5% del capital amortitzat al 0,15% si el canvi es realitza en els cinc primers anys de vida del préstec. A partir d'aquesta xifra, es redueix de 0,5% a 0%.

No obstant això, des del Banc d'Espanya es considera que la nova regulació precisament desincentiva aquesta manera d'interès, ja que encareix l'amortització anticipada als clients que tinguin una hipoteca a tipus fix i impedeix pactar la comissió d'aquesta operació.

Font: El Economista (Lunes, 25 de marzo). La concesión de hipotecas a tipo fijo se duplica en tres años, hasta el 65%. Lugar de publicación: https://www.eleconomista.es/.