Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

LA NOVA LLEI HIPOTECÀRIA A ESPANYA

22-05-2019

QUÈ HAURIES DE SABER SOBRE LA NOVA LLEI HIPOTECÀRIA?

El 16 de juny de 2019 entrarà en vigor la nova Llei Reguladora dels Contractes de Crèdit Immobiliari a Espanya, tal com estava previst, 3 mesos després de la seva publicació al BOE; aquesta portarà canvis en el procés de contractació d'hipoteques. En aquest article t'expliquem algunes de les normatives més difoses i comentades pels mitjans.

1. Repartiment dels pagaments

Amb la nova llei hipotecària entraran en vigor noves premisses per a la concessió d'hipoteques, com el repartiment dels pagaments entre l'entitat financera i el client: El banc haurà d'encarregar-se de pagar les despeses de gestoria, el registre, la notaria, el IAJD (Impost d'Actes Jurídics Documentats), i la seva còpia de l'escriptura, mentre que el client haurà de pagar el preu de taxació de l’immoble i la seva còpia de l'escriptura.

2. Regulació més estricta per als desnonaments

Aquesta és una de les mesures més noves d'aquesta reforma de la llei hipotecària; l'article regulador de la clàusula de venciment anticipat, és a dir, el que ordena l'embargament de la propietat després de l'impagament reiterat del propietari, determina uns requisits més estrictes per a la seva activació.

La nova llei estableix que, perquè l'entitat pugui exercir el seu dret de venciment anticipat, les quotes impagades han de superar el 3% del capital concedit o 12 quotes mensuals, si l'impagament es produeix en la primera meitat de vida del préstec, i el 7% del capital concedit o 15 quotes mensuals si ocorre durant la segona meitat.

3. Amortització anticipada, limitació de les comissions màximes

Es limiten les comissions màximes a cobrar pels bancs als clients que decideixin dur a terme una amortització anticipada d'un préstec a tipus fix. Concretament, fins a un 2% del capital amortitzat els deu primers anys de vida i a 1,5% si es realitza després d'aquests deu anys. Les comissions de les amortitzacions anticipades en hipoteques a tipus variable, ja establertes per la llei, també es reduiran passant a 0,25% si el préstec s'amortitza anticipadament durant els tres primers anys de vida del mateix o al 0% si s'efectua després.

4. Despeses de conversió de variable a fix

Amb la nova Llei hipotecària els clients que vulguin convertir la seva hipoteca variable a tipus fix hauran d'assumir no més d'un 0,15% en comissions. Aquest procediment, abans no regulat, servirà per a potenciar els préstecs a tipus fix a Espanya.

5. Productes vinculats a les hipoteques

Amb la nova Llei Reguladora dels Contractes de Crèdit Immobiliari es prohibeix a les entitats financeres obligar el client a contractar altres productes (com assegurances, plans de pensions o targetes de crèdit) per tal que puguin accedir al préstec hipotecari; però, sí que els serà permès rebaixar l'interès del préstec a condició de subscriure algun dels seus serveis.

D'altra banda, hi ha alguns productes exclosos d'aquesta prohibició: les entitats podran exigir al client que contracti una assegurança de llar, de vida i/o de protecció de pagaments, amb la condició que sigui el contractant qui decideixi amb quina companyia vol subscriure'ls.

6. La clàusula sol 

Amb aquesta nova llei hipotecària les entitats no podran tornar a incorporar la “clàusula sol” en els contractes d'hipoteca variables, es prohibeix rotundament la seva aplicació per ser considerada en diverses resolucions judicials com una “clàusula abusiva”.

7. Hipoteques multidivisa

En les hipoteques multidivisa (hipoteques en concedides en altres monedes), els titulars tindran ple dret de convertir-les en euros quan desitgin. A més, les entitats tindran obligació d'informar-los de forma regular dels increments que es produeixin per l'augment de valor de la divisa respecte a l'euro.

8. Ple dret a rebre tota la informació del contracte

Els clients tindran la possibilitat de llegir el contracte i reflexionar sobre la seva conformitat amb les clàusules del mateix durant un període de 10 dies, podent sol·licitar al prestador, tota la informació que li sigui necessària. L'Entitat, a més, tindrà l'obligació d'oferir informació sobre altres bancs. D'altra banda, el Notari haurà de donar fe que el prestatari entén i està conforme amb el contingut dels documents que signa.

Amb la nova Llei Reguladora dels Contractes de Crèdit Immobiliari, aquest 2019 es modifica la normativa per a la contractació d'hipoteques al nostre país, un fet que potenciarà la compravenda d'immobles i reforçarà els drets dels clients i les obligacions de les entitats bancàries.

 Fonts: BOE.es - 20minutos.es - 5dias.elpais.com
Fotografia: Foto de negocios creado por freepik - www.freepik.es