Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

L'ORIGEN DE LA MASIA CATALANA

28-11-2017

Els primers documents defineixen “Masia” com una unitat territorial familiar que formen part d’una vila o gran finca rústica instaurada entre el s. IX – X.

Eren edificacions creades a la vora d’un marge on havia una planta baixa creada amb pedra seca conjuntament amb una coberta feta amb brancatge, terra o lloses de pedra. Duta a terme per una família dins d’una propietat única.

MASIA HORITZONTAL

Les primeres construccions eren formades per senzilles cases de pagès on hi vivia una sola família. Són anomenades mas horitzontal.

A inicis del s. XII - XIII apareix la masia vertical com a inici del transcurs, amb un tipus arquitectònic consolidat el qual ja no es modificarà en el següents segles.

Així doncs  esta composta per una planta quadrada o rectangular construïda amb parets gruixudes, afermats amb formigó de calç que permetia crear una altura de dos o inclús més pisos.

MASIA DE DOS COSSOS

La masia de dos cossos, amb amples exemplars tant del s. XIV com del s. XVIII, consta d’unes parets exteriors menys gruixudes però amb uns murs interns a totes les plantes.

Queda perfectament establerta la concepció arquitectònica: una casa de dos fonaments   inclús de vegades d’un tercer o golfes. La masia té una entrada comuna a planta baixa, amb una escala que comunica directament amb la cuina del pis superior i fa de distribuïdor a les cambres, i de les golfes quan n’hi ha. 

MASIA DE TRES COSSOS

Finalment, la masia de tres cossos consta d’una gran sala a la part central, traslladant la cuina a un lloc lateral ja sigui al mateix pis o planta baixa.

La resta de masos construïts anteriorment es reformen pel tal d’aconseguir que el menjador o la sala, quedin amb una posició centralitzada del mas i aconseguir més superfície útil. Aquest fet es dona des de finals del s.XVII tot el s. XVIII i XIX.